Familieboekjes op basis van genealogisch onderzoek, artikel van Maurien Habich-Monsma

Familieboekjes op basis van genealogisch onderzoek, artikel van Maurien Habich-Monsma

Op 23 mei 2024 werd ik verrast door de NGV met bloemen en een toespraak op de afdelingsvergadering omdat ik al 40 jaar lid ben van de NGV!

Erg leuk. Ik heb toen iets verteld over hoe ik mijn genealogiewerk bewaar voor het nageslacht en beloofde daar een stukje over te schrijven.

Er was een aanleiding om het eerste boekje te maken. In 2000 overleed mijn lieve vader. Ik heb aan zijn kant een halfzus, die ik niet kende… Ja, zo lopen die dingen soms. Nà zijn overlijden is zij opgespoord en het blijkt een heel aardige zus. Zij wist niks van de familie van haar en mijn vader. Dat was eigenlijk de eerste aanleiding. Daarbij gingen we gezamenlijk naar onze enig overgebleven tante in Australië en vond ik het ook goed om de familie daar iets van mijn familieonderzoek mee te geven. Er waren prachtige foto’s van het gezin waar mijn vader en die tante uitkwamen. Ze woonden in voormalig Nederlands Indië en er werd veel gefotografeerd voor de familie in Nederland. Dus ik kon het verhaal mooi illustreren. Zodoende werd het eerste boekje een fotofamilieboek met genealogische gegevens.

Het tweede boekje, over mijn moeders familie, is meer een genealogie met verhalen geworden.  

Ik zocht passende illustraties op internet bij de beroepen van de voorouders van mijn moeder. Het waren ondernemende mensen! Van hun Hugenotenomzwervingen eind 17e eeuw tot aan de banketbakkers die een Salon de Rafraichissement uitbaatte rond 1865 in Amsterdam, er was wel veel over ze te vinden op internet.

Bijvoorbeeld stonden in Delpher veel advertenties van de ondernemers in Amsterdam en artikelen over mijn grootvader, die kunstschilder was. Ook heb ik gebruik gemaakt van de oude huwelijksakten die op de site van het gemeentearchief van Amsterdam staan. Dat maakt zo’n verhaal leuk om te lezen.

Ondertrouw Anna Labe Dit huwelijk ging niet door omdat het niet zeker was of de eerste echtgenoot van Johanna Labe (Abraham Cossaar) wel echt was overleden…)

Nu ben ik bezig met de familie van mijn schoonvader. Die stamt af van een soldaat uit het Regiment Hessen-Darmstadt.

Via Nijmegen, Den Haag en Haarlem is zijn tak in de Zaanstreek terecht gekomen. Van een watermolen in Hessen (Duitsland), via nagelsmederijen in Nijmegen tot een water- en vuurwinkel in Den Haag, de Arbeitseinsatz in de 2e wereldoorlog bij Kassel en vijf jaar in Australië: de avonturen van deze familie zijn weer heel anders.

Over zo’n boekje doe ik trouwens járen. Ik moet er steeds over nadenken: hoe deel je de hoofdstukken in, wat neem je wel en wat neem je niet op; welke takken werk je uit? Want je kan niet alles van 40 jaar genealogie-activiteiten in een boekje stoppen. Mijn kapstok is wat ik verzameld heb op Geneanet.org.

Je kan zo’n boekje makkelijk maken met de software van fotofabriek.nl. Maar ik denk dat het ook met het boekjesprogramma van de Hema en andere aanbieders kan.

Wellicht heb ik u geïnspireerd om op iets leuks te doen met al uw werk!

Dit wordt de voorkant van het derde boekje!

Maurien Habich-Monsma