
Weet u niet hoe te beginnen met genealogisch onderzoek, bent u vastgelopen of hebt u andere genealogische vragen? Kom dan eens naar het voorouderspreekuur. Elke eerste woensdag van de maand zitten twee vrijwilligers van onze afdeling klaar in Het Utrechts Archief om uw genealogische vragen te beantwoorden. Zij beschikken over allerlei informatiemateriaal en een laptop met internetverbinding.

Er zijn relatief veel mensen vanuit de Rijn-Lek regio geëmigreerd naar de toenmalige kolonie Nieuw Nederland. Dat heeft verschillende oorzaken; een oorzaak die ook elders speelt, is dat de emigranten uit de protestantse minderheid in de regio komen. De katholieke adel en de grote boeren, die katholiek blijven, nemen discriminerende maatregelen tegen de “kleine luyden”. Een van de krachten achter de continuering van de katholieke traditie is Dirk van Reede van Amerongen, een edelman uit Amerongen, die jezuïet wordt. Een neef van hem, Godard van Reede van Nederhorst beïnvloedt de emigratie naar Nieuw Nederland uit de Vechtstreek, omdat hij heeft geïnvesteerd in de kolonie Staten Island.
De spreker zal ook vertellen over de andere regio’s waar de emigranten vandaan kwamen die hij heeft onderzocht, en welke bronnen hij daarbij heeft gebruikt.

Op zaterdag 21 juni 2025 organiseren wij een excursie naar Kasteel Loenersloot. Kasteel Loenersloot werd eind achttiende eeuw van kasteel naar buitenplaats getransformeerd door Andries Jan Strick van Linschoten. Hij gebruikte het kasteel voornamelijk als zomerverblijf. De laatste bewoonster – Magdalena (Madzy) Ferdinanda Maria van Nagell-Martini Buys – liet bij haar overlijden in 1997 veel van haar spullen achter. Als je het kasteel bezoekt, krijg je daardoor het gevoel alsof er gisteren nog iemand woonde.
Voor meer info, het programma, kosten en aanmelding klik hier.

Zo’n 6 jaar geleden hebben de broers Vincent en Jeroen besloten om het familiearchief van hun reeds overleden grootvader door te gaan spitten. De aanleiding hiertoe hiertoe was de verslechterende gezondheid van hun vader. Zekregen een toenemende behoefte om de vele verhalen, brieven, foto’s en andere bronnen te organiseren en te boekstaven om door te kunnen geven aan de volgende generaties. Aanvankelijk leek dit een eenvoudige klus aangezien er een omvangrijk archief voorhanden was. Ze hadden echter niet kunnen bevroeden dat zie hier een 6 jaar durend avontuur aan zouden beleven, dat hen heeft verrast, gefrustreerd, ontroerd, verbonden en bovenal anders heeft doen kijken naar genealogie.
360 jaar familiegeschiedenis, van een Zeeuwse herenboerderij tot een majoor der artillerie in Luxemburg.