Op 12 oktober 2024 zal Jan Bornebroek een lezing geven over de mysterieuze ‘spooktrein’ in Enschede tijdens WO2.
Een onbekende rondzwervende trein vol dwangarbeiders heeft tijdens de oorlog in Enschede stilgestaan. Hierdoor kon een groep mensen deze trein ontvluchten, enkelen daarvan zijn zelfs nu nog in leven. Historicus Jan Bornebroek schreef naar aanleiding van zijn vondst het boek ‘De spooktrein’
Korte samenvatting
“Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers voorkomen dat de geallieerden, gevangenen en dwangarbeiders in handen kregen,” vertelt Bornebroek “Toen Duitsland veel bombardementen te verwerken kreeg ontstond er chaos en zijn veel gevangenen gedood. De mensen die niet direct zijn vermoord, zijn in treinen weggestuurd. Ze werden s ’nachts rondgereden zonder voedsel. Overdag dronken ze water uit slootjes.”
Van één trein is bekend dat deze, na weken te hebben rondgezworven, in Enschede is geweest. De trein heeft daar gestaan op 23 maart 1945, een week voor de bevrijding van de stad. De stationschefs van de plekken waar de trein gestaan heeft, wilden zo snel mogelijk van de hongerige mensen af. Daarom heeft deze ook maar slechts één dag in de stad gestaan. Veel inzittenden hebben op deze dag de kans gegrepen om de trein te ontvluchten.
Spoorzoeken
Tot op de dag van vandaag is het onduidelijk waar de trein gebleven is. Omdat er geen gegevens over het treintoestel aanwezig zijn, is de trein nog niet teruggevonden. “We vermoeden dat de trein naar Bad Bentheim is gegaan,” zegt Bornebroek. “De Duitse universiteit Vechta doet onderzoek naar de lokale spoorwegmaatschappij in Bentheim. Nu hopen we op basis van dat onderzoek te vinden waar de trein gebleven is.”