Enkele jaren na het beleg door de Spanjaarden kreeg Leiden tussen 1580 en 1600 te maken met een explosieve groei van de bevolking van 12.000 tot 22.000 inwoners. De nieuwkomers kwamen voornamelijk uit het buitenland. Voor een deel waren het wat wij zouden noemen ‘expats’, maar de massa bestond uit economische en in mindere mate religieuze vluchtelingen uit Vlaanderen en
Noord-Frankrijk. In hun kielzog reisden ook talrijke kinderen mee, met en zonder ouders. In de lezing besteden we vooral aandacht aan de categorie hele en halve wezen, bestaande uit ruim honderd jonge kinderen van een paar maanden tot veertien jaar, die directe ondersteuning behoefden.
Tegenwoordig worden vluchtelingen met veel moeite landelijk opgevangen in Ter Apel en andere centra. Onder hen bevinden zich thans ruim 2000 ‘alleenreizende’ kinderen tot maximaal 17 jaar, exclusief Oekraïne. Rond 1580 kende men sowieso geen landelijke regelingen. We duiken in de praktijk van het vluchtelingenwerk en de armenzorg in Leiden. Wie waren die kinderen? Hoe was de situatie in hun thuisregio? Onder welke soms erbarmelijke omstandigheden kwamen ze aan, in vodden, hongerig, uitgemergeld. We zullen zien hoe de bestuurders van Leiden aanvankelijk met de kwestie worstelden. Er was gebrek aan regelgeving, opvang en financiën. Maar met een kordate aanpak en opvallend besef van zorgplicht lukte het om allen onderdak en voedsel te verschaffen. We vinden deze mentaliteit ook terug in de vaak liefdevolle wijze waarop de Leidse bevolking met de verlaten kinderen omging. Een spiegel uit het verleden waar wij in het heden nog wat van kunnen leren.
Deze bijeenkomst wordt gehouden in een van de zalen van Dorpscentrum Oegstgeest, Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest.
De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. Koffie en thee is verkrijgbaar in de hal. Betaling graag via pin, maar kan ook contant.
De ‘Kleine zaal’ bevindt zich vlak naast de ingang, de ‘Bomenzaal’ is op de 1e etage en goed bereikbaar via een trap / lift. De ‘Grote zaal’ ook naast de ingang.
Parkeergelegenheid – bij het naastgelegen winkelcentrum – is ruim en gratis. Meerdere bussen vanaf station Leiden Centraal gaan die kant op, ook rond 22.00 uur weer terug naar het station.
Voorafgaand aan de lezing houden we een inloopuur. Daar heeft u gelegenheid om met bestuursleden en mede-leden van gedachten te wisselen, vragen over uw onderzoek te stellen, en boeken en/of tijdschriften van de leestafel uit te zoeken.