Als genealoog kun je er niet omheen, vóór de burgerlijke stand heeft bijna elke bron wel iets met geld te maken, maar wat zeggen de bedragen in al die stukken?
Deze lezing gaat over de ontwikkeling van het geld door de eeuwen heen. Van stukjes edelmetaal als ruilmiddel die vervangen worden door handzamere schijfjes, met grote stappen langs de munten van de Romeinen naar Karel de Grote die het geldwezen hervormde. Met succes, want het door hem ingevoerde stelsel heeft het uitgehouden tot 1971.
De namen van al die munten komen dan aan de orde, met hun samenhang, dus de muntstelsels. Daarna de stap naar de genealogische bronnen, hoeveel verdiende een modale voorouder, wat kostte een huis, een boerderij, een molen, welke munten hadden onze voorouders in handen, hoe zagen die eruit en hoeveel zouden die munten nuwaard zijn?
Wat kon je ermee, dus een voorzichtige zoektocht naar de koopkracht in vroeger eeuwen.
De nadruk ligt op de munten, de muntstelsels en de bronnen van Holland, Zeeland en het Nedersticht (Utrecht).
Aansluitend aan de lezing van Mauring Roest houden we onze voorjaars afdelingsledenvergadering.
De zaal is open vanaf 19:00 uur en de lezing begint om 20:00 uur. Het eerste inloop wordt gebruikt om historische boeken en tijdschriften te brengen of mee te nemen van onze leestafel.
Ook kan het eerste uur gebruikt worden om met elkaar van gedachten te wisselen over uw genealogisch onderzoek.