Lezing door Harry de Raad – Het beleg van Alkmaar

Lezing door Harry de Raad – Het beleg van Alkmaar

Datum: 10 december 2024
Tijd: 19:15 - 22:00
Locatie: Ontmoetingscentrum De Schakel, Pijnboomstraat 17, 2023 VN Haarlem

Harry de Raad zal een lezing verzorgen naar aanleiding van zijn in oktober 2023 verschenen boek ‘Het beleg van Alkmaar. Opstand en oorlog in de stad en omgeving, 1566-1576’. In zijn lezing neemt hij ons mee naar de gebeurtenissen in Alkmaar in 1573 tijdens het Spaanse beleg. Daarnaast zal hij veel aandacht schenken aan de bredere context van de gebeurtenissen. Zo wordt de elangrijke rol besproken van het beleg van Haarlem en de daaropvolgende muiterij in het Spaanse leger op het verloop van de gebeurtenissen in en rondom Alkmaar. Geschetst wordt tevens hoe de belegeringen van Haarlem, Alkmaar en Leiden onderdeel waren van een langdurige periode van opstand en oorlog, die duurde van 1566 tot aan de Pacificatie van Gent in 1576.

De zaal is open vanaf 19.15 uur. Het gebouw is goed rolstoeltoegankelijk. Koffie en thee is verkrijgbaar in de hal. Parkeergelegenheid – bij het naastgelegen winkelcentrum – is ruim en gratis.
Vanaf het Station Haarlem is het Ontmoetingscentrum zowel te voet (ca. 15. minuten) als per bus (halte Julianapark) goed bereikbaar. Zie voor tijden: www.9292.nl.

Voorafgaand aan elke lezing is er vanaf 19.15 uur een inloop. Bezoekers hebben dan de gelegenheid met elkaar en/of het bestuur in gesprek te gaan en boeken en/of tijdschriften over geschiedenis, genealogie of topografie van de boekentafel mee te nemen of daaraan toe te voegen.