Lezing: De grootste slavenhandelaren van Amsterdam,  Jochem Matthijs en Coenraad Smitt.

Lezing: De grootste slavenhandelaren van Amsterdam, Jochem Matthijs en Coenraad Smitt.

Datum: 13 februari 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: Wijkcentrum Dukenburg (zaal 0.09), Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen (NS station Dukenburg, buslijn 331, halte Meijhorst sporthal).

De dertiger jaren van de 18e eeuw vormen een keerpunt in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. De West-Indische Compagnie verliest haar monopolie op de trans-Atlantische slavenhandel, waarop verschillende handelaren in de Republiek besluiten hun schepen in te zetten voor de private slavenhandel. Zo ook Jochem Matthijs en Coenraad Smitt, in ruim dertig jaar tijd verschepen ze tussen 11.000 en 13.000 slaafgemaakte mensen van West-Afrika naar Suriname.
Ramona Negrón en Jessica den Oudsten vertellen aan de hand van de reis van een van de eerste private slavenschepen, ’t Gezegende Suikerriet (1743-1745) een tot nu toe onbekend verhaal van de slaafgemaakte mensen en de bemanningsleden aan boord, de betrokken plantage-eigenaren in Suriname en de werkwijze van Amsterdams grootste slavenhandelaren.

Een groot aantal notariële akten betreffende vader en zoon Smitt vormden de grondslag van hun onderzoek. Door vervolgens de handelingen van de Smitts te contextualiseren aan de hand van reisverslagen, krantenartikelen, archiefcollecties en internationale databases over de trans-Atlantische slavenhandel hebben de sprekers een compleet beeld kunnen schetsen van de organisatie van de private slavenhandel in Amsterdam.

Jessica den Oudsten werkt als promovenda bij de Radboud Universiteit en is als gastonderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut. Haar onderzoek focust op één van de belangrijkste vragen binnen de Nederlandse migratiegeschiedenis: wat gebeurde er met de nakomelingen van de honderdduizenden immigranten die in de vroegmoderne tijd naar de Nederlandse Republiek emigreerden? Naast haar werk als in Nijmegen werkt ze ook als datacurator bij het Stadsarchief Amsterdam binnen het project ‘Alle Amsterdamse Akten’.

Ramona Negrón studeerde geschiedenis aan Universiteit Leiden, momenteel is ze promovendus aan Universiteit Leiden. Zij onderzoekt de zeventiende-eeuwse Amsterdamse firma Coymans en diens handel in het Spaanse koloniale rijk. Daarnaast is ze werkzaam als datacurator bij de projecten ‘Alle Amsterdamse Akten’ en ‘Crowd Leert Computer Lezen’ van het Stadsarchief Amsterdam.

De avond is vrij toegankelijk voor NGV leden en niet-leden.