Op deze pagina staan de aandachtsgebieden van de werkgroep Public Relations.
Inleiding
De volgende activiteiten worden beschreven:
- de stamboomcafés
- enkele digitale lezingen
- webinars
- informatie over gebruik van de Kadaster Archiefviewer
Stamboomcafés
Onze afdeling biedt al jaren stamboomspreekuren aan aan onze leden en bezoekers in een aantal bibliotheken en instellingen. Dat betekende dat je elke maand buiten de vakanties wel een of twee gelegenheden had om je onderzoeksvragen aan onze adviseurs stamboomonderzoek voor te leggen. Onze partners zijn de Bibliotheken van Veldhoven, Geldrop, Eindhoven, Best, Eersel, Helmond, Oirschot, Valkenswaard, Waalre, Someren, Son en Breugel, Deurne. Tweemaal per jaar houden we spreekuren in de studiezaal van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) samen met de staf van het RHCe.
Onze afdeling heeft een team van leden bestaande uit 16 personen om deze activiteiten uit te voeren.
Onze adviseurs beantwoorden naar beste vermogen de vragen van beginners en gevorderden. Vaak zijn de bezoekers alleen nieuwsgierig naar hun voorouders, meestal lukt het dan om het voorouderechtpaar te vinden tot in Franse tijd. Verder terug gaat meestal te ver. Bij beginnende stamboomonderzoekers gaat het eigenlijk eerder om te laten zien hoe en waar je efficiënt kunt zoeken. Gevorderde onderzoekers, meestal leden van onze afdeling, stellen ons voor de meest uitdagende problemen. Maar niet zelden moet je samen tot de conclusie komen dat verder zoeken voorlopig niets meer oplevert. Maar ook dat is een goed resultaat.
Zie de aankondigingen in De Twee Kwartieren en op deze website in de agenda.
Digitale lezingen
De volgende KPL-lezingen zijn digitaal beschikbaar:
- Open Archieven door Bob Coret
- Kadastraal Onderzoek door Arnout van Erp
Onze zusterafdeling Groningen heeft tijdens de coronajaren 2020 en 2021 in samenwerking met o.a. de Groninger Archieven een reeks lezingen gegeven die via deze link nog te bekijken en te beluisteren zijn.
De digitale producten van KPL worden verspreid via het YouTubekanaal . Deze video’s zijn openbaar en dus voor iedereen te bekijken. Je vindt het kanaal hier!
Digitale lezing Zoeken in Open Archieven
Deze digitale lezing is van Bob Coret over Open Archieven. Bob is de eigenaar van Genealogie Online en bijbehorende programma’s.
Nog steeds te volgen op deze weblink.
Digitale lezing Kadaster Archiefviewer
Tijdens de coronalockdown presenteerden we de digitale lezing van Arnout van Erp over de Kadaster Archiefviewer. Via deze link start de presentatie. Zeer aanbevolen voor degenen die in het kadaster zoeken, zowel in de archieven als via het abonnement op de Archiefviewer van onze afdeling. Zie daarvoor ook de aparte rubriek over de Kadaster Archiefviewer speciaal voor KPL-leden.
Digitale lezingen afdeling Groningen
- Boeven in de familie door Teijo Doornkamp
- Willem Lodewijk, stadhouder in de noordelijke gewesten door Hidde Feenstra
- Strop voor een Harener inbreker door Eppo van Koldam
De afdeling is ook te vinden op de Sociale Media. Zie hier.
Kadaster Archiefviewer
Gratis toegang tot het kadaster voor onze leden. Vanaf 1 juni 2021 heeft onze afdeling Kempen‐ en Peelland een eigen KadasterArchiefviewer‐account! Met dit account kun je als lid van onze afdeling kosteloos vanuit huis historisch onderzoek doen in de Kadastrale archieven. Het Kadaster geeft informatie over de percelen, de eigenaren en de landmetingen van 1832 tot heden.
Hoe werkt het? Het abonnement wordt beheerd door bestuurslid Carola Cauven – van Balkom. Wanneer je interesse hebt, stuur dan een e‐mail naar . In die mail vermeld je je naam en lidmaatschapsnummer.
Je krijgt vervolgens een mail terug met daarin de inloggegevens voor de Kadaster Archiefviewer. Je krijgt voorlopig de toegang voor twee weken. Mochten er al aanmeldingen zijn, dan kom je automatisch op de wachtlijst te staan en ontvangt je bericht wanneer je aan de beurt bent en toegang krijgt.
Inloggegevens en handleiding. In de e‐mail met de inloggegevens staat ook informatie over hoe je kunt inloggen, een korte uitleg over de Kadaster Archiefviewer en de Algemene Voorwaarden. Zie ook https://www.kadaster.nl