Kempen- en Peelland

Kadaster Archiefviewer

KADASTER ARCHIEFVIEWER

Doe zelf onderzoek in het kadaster

Sinds 1 juni 2021 heeft NGV-afdeling Kempen- en Peelland een eigen Kadaster Archiefviewer-account! Met dit account kun je als lid van onze afdeling kostenloos vanuit huis historisch onderzoek doen in de Kadastrale archieven. Het Kadaster geeft informatie over de percelen, de eigenaren en de landmetingen van 1832 tot heden.
Hoe werkt het?
Het abonnement wordt beheerd door onze penningmeester Karel Spee. Wanneer je interesse hebt, stuur je een e-mail naar . In die mail vermeld je je naam en lidmaatschapsnummer. Je krijgt vervolgens een mail terug met daarin de inloggegevens voor de KadasterArchiefviewer. Omdat we met dit abonnement als vereniging be­schik­ken over maar drie gelijktijdige accounts krijg je de toegang voor twee weken. Mochten er al aanmeldingen vóór de jouwe zijn, dan kom je automatisch op de wachtlijst te staan en ontvang je bericht wanneer je aan de beurt bent en toegang krijgt.
Het gebruik van de KadasterArchiefviewer is verre van simpel. De oogst is echter vaak zeer rijk!. Het loont zeker de moeite om eerst de videolezing van Arnoud van Erp te volgen in ons Youtubekanaal. Link voor de video
Je kunt ook dit informatief artikel downloaden over de Kadaster­Ar­chief­viewer van Ad van Liempt op de site van Brabantsheem: link
Zie ook de informatie op de site van het Kadaster.
In het nummer van De Twee Kwartieren van september 2021 werd op pagina 9 het HisGisproject beschreven. Afhankelijk van in welk deel van Nederland je onder­zoek doet, kan dat veel ondersteuning bieden.
Van Brabant is Breda en omgeving verwerkt, een deel van midden-Brabant en een deel van Oost-Brabant, dat een grote overlap heeft met onze regio Kempen- en Peelland.

Historische Geografie Brabant

Een werkgroep van Oost-brabantse heemkundekringen voert dit project uit. Dat zijn de Heemkundekringen van Asten-Someren, Bakel en Milheeze, Cranendonck, Deurne, Gemert, Mierlo en Nistelrode.
Hieronder links zie je het overzicht van de gemeenten in Oost-brabant die klaar zijn. Let wel, dit zijn de gemeenten met de namen en grenzen uit de 19e eeuw. Dat geldt ook voor het zoeken met de Kadasterarchiefviewer. Voor onroerend goed in de wijk Woensel dus niet zoeken in Eindhoven maar in Woensel!
De afbeelding rechtsonder laat de kern van Eindhoven nu zien: de toenmalige gemeente Eindhoven. In de website kun je ver inzoomen op de kaart en per perceel of gebouw nadere gegevens, zoals kadastraal nummer, naam van de eigenaar zien inclusief een scan van de OAT, de Oorspronk­elijke Aanwijzende Tabel met de gegevens van de eigenaar op het moment van eerste beschrijving en meting van het onroerend goed.
Een zeer bruikbaar instrument samen met de Kadaster­Ar­chief­Viewer
website: https://www.historischegeografiebrabant.nl/