Stamboomcafé in de bibliotheek van Helmond
Ervaren leden van onze vereniging organiseren stamboomcafés in een groot aantal bibliotheken in onze afdelingsregio en in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe).
Deze keer in de bibliotheek van Helmond op zaterdag 11 januari van 11.00 tot 13.00
Tijdens de stamboomcafé ’s georganiseerd door NGV-KPL, mogen wij standaard rekenen op vele bezoekers die geïnteresseerd zijn om te beginnen of die net begonnen zijn met het uitzoeken van de stamboom van hun familie. Omdat zij bijna allen met dezelfde beginnersvragen komen, hoe begin ik en hoe pak ik dit aan, bieden wij de gelegenheid om een korte lezing van ca 1 uur, inleiding stamboomonderzoek, bij te wonen. Hierin vertellen we over de eerste beginselen van stamboomonderzoek, hoe begin je je onderzoek, waar kun je informatie vinden, wat vind je in archieven en tegenwoordig veelal achter de computer online, enz.
We geven tips, een overzicht van onlinesites en een leidraad hoe men kan beginnen met eigen onderzoek.
Indien u een laptop meeneemt kunt u na afloop zelf aan de slag waarbij de cursus leiding en onze stamboom café medewerkers u op weg helpen bij uw eerste onderzoek.
Uiteraard proberen we ook de bezoekers enthousiast te maken om lid te worden van de NGV-afdeling Kempen- en Peelland.
Voor leden en niet-leden van de NGV! Lidmaatschap bibliotheek niet vereist. Toegang gratis.
Cursus Genealogie voor beginners te Helmond
In samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (Afdeling Kempen- en Peelland) en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven biedt de Volksuniversiteit van Helmond deze cursus aan.
In 5 lessen gaan we in op alles wat er komt kijken bij het opzetten van een familie-stamboom. De cursus is bedoeld voor beginners en voor diegenen die al eens gestart zijn, maar het onderzoek weer willen oppakken.
Les 1 Inleiding in de genealogie: de eerste opzet van een stamboom, genealogische schema’s, primaire bronnen: Burgerlijke stand (vanaf 1811), Doop-, trouw- en begraafboeken (tot 1810)
Les 2 Stamboomonderzoek: genealogische databanken op Internet (BHIC, RHCe, Wiewaswie), genealogische computerprogramma’s (Aldfaer, GensData, Family Historian), zoekstrategieën en bewijsvoering
Les 3 Van stamboom naar familiegeschiedenis: de aankleding van een stamboom. Secundaire bronnen: Bevolkingsregisters, Hoofdelijke omslag (vanaf 1811) Belastingregisters (voor 1810), digitale bronbewerkingen in Nederland en België
Les 4: Rechterlijke en notariële archieven: authentieke akten, rechtshandelingen, schepenbank en notaris. Tevens zal Loes Heuvelmans van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) vertellen over het regionaal archief.
Les 5: Bijzondere bronnen en publicatie: bijzondere bronnen: Militieregisters, Patentregisters, Verklaringen van overlijden (vanaf 1811), Criminele rechtspraak, Cijnsregisters, Verpondingsregisters (voor 1810), bezoek aan archieven, het publiceren van een genealogie
Na afloop van de cursus zal er voor de deelnemers de mogelijkheid zijn om deel te nemen aan een excursie met rondleiding door het archief bij het RHCe in Eindhoven.
Docent: Karel Spee
Kosten: € 100
Aanmelden: Via de website van de Volksuniversiteit: Volksuniversiteit Helmond
Opmerking: U dient zelf uw laptop en oplaadsnoer pen en papier voor notities mee te brengen.
Docent Karel Spee beoefent al meer dan 20 jaar als hobby genealogie, waarbij hij vooral onderzoek doet naar zijn eigen familie Spee en de Engelse familie van zijn vrouw Rustidge. Hij is penningmeester en bibliothecaris van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Kempen- en Peelland (NGV-KPL), waarvoor hij o.a. actief is in stamboomcafés ook in Helmond en medeorganisator van lezingen, contactdagen en workshops. Ook is hij penningmeester en lid van de genealogiewerkgroep van de Heemkundekring Helmont. Bij de Heemkundekring digitaliseert hij het genealogisch verleden van Helmond en verzamelt hij stambomen van Helmondse inwoners.
Nieuwjaarsbijeenkomst 2025
Om het jaar goed te beginnen starten we op 18 januari met de Nieuwjaarsreceptie. Deze receptie houden we van 13.30 uur tot 16.30 uur in de grote zaal van ’t Trefpunt. Naast de toespraak van de voorzitter en de momenten om even met elkaar bij te praten staat er een pubquiz gepland. Deze quiz heeft natuurlijk een genealogisch tintje. In groepsverband gaan we jullie kennis testen aan de hand van vragen die verband houden met stamboomonderzoek en geschiedenis. Daarbij gaat het om allerlei feitjes en weetjes die je regelmatig tegenkomt. Maar natuurlijk proberen we ook enkele ‘uitdagingen’ toe te voegen. Kortom een beetje competitie en heel veel plezier. Een gezellig moment om het jaar mee te starten.
Dus zet in je agenda:
18 januari 2025 Nieuwjaarsreceptie Kempen‐ en Peelland, 13.30‐16.30 uur in ’t Trefpunt in Eindhoven.
We hopen jullie daar allemaal weer in goede gezondheid te ontmoeten en met ons te proosten op het nieuwe jaar. Tot dan!
Workshop Latijn in de parochieregisters
Om onze katholieke voorouders te vinden vóór 1811, toen de Burgerlijke Stand werd ingevoerd, moeten we zoeken in de doop‐, trouw‐ en begraafregisters van de kerkelijke parochies. Deze registers zijn doorgaans in het Latijn geschreven. Het zijn vaak standaardformuleringen, maar er zijn veel afwijkende gevallen en valkuilen. In deze workshop ga je er intensief kennis mee maken.
Onderwerpen
- Achtergronden van de invoering van de kerkelijke registers,
- Enkele eenvoudige grammaticaregels in het Latijn,
- De standaardformuleringen,
- Bijzondere gevallen en valkuilen,
– Oefenen met vertalen,
- Digitale hulpmiddelen op internet,
- Vertalen met AI.
Misschien heb je moeilijk leesbare of moeilijk vertaalbare latijnse aktes. Je kunt ze meebrengen, als afbeelding op USB-stick, zodat die op het scherm geprojecteerd gezamelijk geanalyseerd kunnen worden.
Datum: vrijdag 24 januari 2025, 14.00 – 16.00 in ’t Trefpunt
Docenten: Anton Neggers, Theo van Rooijen en Peter Roosenboom
Deelname: leden ( met voorrang) en niet-leden, gratis. Maximum aantal deelnemers: 18. Aanmelding noodzakelijk: . Bij overintekening word je op de wachtlijst geplaatst.
Meebrengen: laptop met voeding en schrijfmateriaal
Stamboomcafe Bibliotheek Eindhoven
Samen met de Bibliotheken organiseert de afdeling Kempen- en Peelland regelmatig ‘Stamboomcafés’.
Wij helpen mensen met (eenvoudige) vragen over onderzoek naar hun voorouders. Vaak geven we een voorzet om ze verder zelf te laten zoeken. Uiteraard proberen we ook de bezoekers enthousiast te maken om lid te worden van de NGV afdeling Kempen- en Peelland. TIP: sommige bezoekers zijn er gelijk al om 10.30 uur. Na 11.30 uur is het veel rustiger!
VOOR LEDEN EN NIET-LEDEN !
Lidmaatschap bibliotheek niet nodig
Stamboomcafé in de bibliotheek van Eersel
Samen met de bibliotheken organiseren ervaren leden van de afdeling Kempen- en Peelland regelmatig Stamboomcafés.
Meestal in bibliotheken, maar ook in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Deze keer in de bibliotheek van Eersel op zaterdag 1 februari van 10.30 – 12.30
Wij helpen mensen met eenvoudige en moeilijke vragen over hun onderzoek naar hun voorouders. Vaak geven we een voorzet om ze verder zelf te laten zoeken. Uiteraard proberen we ook de bezoekers enthousiast te maken om lid te worden van de NGV-afdeling Kempen- en Peelland.
TIP: sommige bezoekers zijn er meteen al om op de aanvangstijd. Na het eerste uur is het wat rustiger.
VOOR LEDEN EN NIET-LEDEN ! Lidmaatschap bibliotheek niet vereist. Toegang gratis.
Stamboomcafé in de bibliotheek van Deurne
Samen met de bibliotheken in organiseren ervaren leden van de afdeling Kempen- en Peelland regelmatig Stamboomcafés.
Meestal in bibliotheken, maar ook in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Deze keer in de bibliotheek van Deurne op zaterdag 8 febrari van 10.30 – 12.30
Wij helpen mensen met eenvoudige en moeilijke vragen over hun onderzoek naar hun voorouders. Vaak geven we een voorzet om ze verder zelf te laten zoeken. Uiteraard proberen we ook de bezoekers enthousiast te maken om lid te worden van de NGV-afdeling Kempen- en Peelland.
TIP: sommige bezoekers zijn er meteen al om op de aanvangstijd. Na het eerste uur is het wat rustiger.
VOOR LEDEN EN NIET-LEDEN ! Lidmaatschap bibliotheek niet vereist. Toegang gratis.
Stamboomcafé in de bibliotheek van Oirschot
Samen met de bibliotheken in organiseren leden van de afdeling Kempen- en Peelland regelmatig Stamboomcafés.
Meestal in bibliotheken, maar ook in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.
Deze keer in de bibliotheek van Oirschot op zaterdag 14 september van 10.30 – 12.30
Wij helpen mensen met eenvoudige en moeilijke vragen over hun onderzoek naar hun voorouders. Vaak geven we een voorzet om ze verder zelf te laten zoeken. Uiteraard proberen we ook de bezoekers enthousiast te maken om lid te worden van de NGV-afdeling Kempen- en Peelland.
TIP: sommige bezoekers zijn er meteen al op de aanvangstijd. Na het eerste uur is het wat rustiger.
VOOR LEDEN EN NIET-LEDEN ! Lidmaatschap bibliotheek niet vereist. Toegang gratis.
Bidprentjes, overlijdensadvertenties en geboortekaartjes
Spreker: Karel Spee
Bidprentjes hebben hun oorsprong in de devotieprentjes. Ze zijn ontstaan in de eerste helft van de 17e eeuw in het Haarlemse klopjesmilieu, binnen de context van de Katholieke Reformatie. Het bidprentje was een ondubbelzinnige manier om het katholieke geloof uit te dragen. Omstreeks 1730 werden de eerste bidprentjes gedrukt. Van 1730 tot 1830 was Amsterdam het belangrijkste centrum voor bidprentjes. Na 1830 treffen we bidprentjes ook buiten Holland, onder andere in Brabant en Limburg aan. In eerste instantie duur en op perkament, maar na circa 1850 kwam er mechanische massaproductie en komt het bidprentje binnen ieders bereik.
In de lezing zullen de veranderingen van het bidprentjes door de tijd heen tot heden besproken worden, waarbij de prentjes en de teksten in de loop der tijd minder religieus zijn geworden, kleurrijker, van religieuze plaatjes of foto’s van de gestorvenen tot hele moderne voorkanten met allerlei thema’s zoals bijvoorbeeld natuurfoto’s. Ook de teksten zijn veranderd van vaak standaard religieuze teksten of gedichten bij kinderen, tot hele persoonlijke teksten over de gestorvene. Tegenwoordig zijn het eerder gedachtenisprentjes dan bidprentjes.
De gegevens op de bidprentjes, maar ook op overlijdensadvertenties en geboortekaartjes geven hele nuttige informatie bij de start van een stamboom, vooral ook over de periode waarin de archieven gesloten zijn voor geboorte- en sterfgegevens. Gelukkig zijn er veel verzamelaars van deze gegevens, en zijn er diverse websites waar gegevens gevonden kunnen worden. In de lezing zullen er een aantal worden getoond. De NGV heeft 1,2 miljoen bidprentjes fysiek in de collecte, die momenteel overgeplaatst worden naar de Heemkundekring Helmont, die zelf ook al circa 1 miljoen bidprentjes had.
Scannen en indexeren van bidprentjes en overlijdensadvertenties om ze online toegankelijk te maken is een gigantisch karwei. De spreker heeft met hulp van zijn zoon (IT-er) een computerprogramma ontwikkeld om met AI de scans automatisch te indexeren. Hij heeft onder andere hiervoor recentelijk de Schepperle Award gewonnen. Momenteel worden alle bidprentjes van de NGV op die manier geïndexeerd en op de website van de NGV voor leden toegankelijk gemaakt. In de lezing zal dit proces en de collectie in Helmond besproken worden.
Cursus Aldfaer II
Aldfaer is het bekende gratis genealogieprogramma.
Het is geheel toegesneden op het stamboomonderzoek in Nederland. Voor nadere informatie: Website Aldfaer.
Aldfaer II, deze op Aldfaer I aansluitende vervolgcursus is gericht op de geavanceerde mogelijkheden van Aldfaer met als onderwerpen onder andere:
– onderhoud van de gegevens,
– tekstverfraaiing, groepen maken,
– bonusrapporten,
– koppeling met smartphone en tablet,
– maken van een website, grootformaat overzichten maken, zelf rapporten maken.
Docent: Johan van Hassel
Data en tijden: deze cursus start op vrijdag 21 februari en wordt gehouden op drie vrijdagmiddagen van 13.30 – 16.30 in Buurtcentrum ’t Trefpunt, Belgiëplein te Eindhoven, data: 21/2, 7/3, en 21/3.
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Kosten: voor NGV leden: € 32,00 voor niet-NGV leden: € 50,00. Leden van NGV-KPL hebben voorang bij de plaatsing
Breng mee: laptop met laadsnoer en notitieblok, laptop met de laatste versie van het programma Aldfaer
Tijdens de cursus wordt een overzichtelijke hand-out uitgereikt, zodat u notities kunt maken en de stof later nog eens rustig kunt doornemen
Aanmelden: Per e-mail: bij de cursuscoördinator ">e-mail
De inschrijving is geopend. Bij het minimum aantal deelnemers van 6 gaat de cursus door. Bij overintekening kom je op de wachtlijst voor als er deelnemers afzeggen. Leden van NGV-KPL worden bij voorrang geplaatst.