Sinds 1951 geeft de Fryske Akademy een “Genealogysk Jierboek” uit, samengesteld onder redactie van leden van het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy. Ook uw webredacteur heeft deze boeken in huis.
Tot 1990 heette het nog “Genealogysk Jierboekje”, vanaf 1990 is de naam “Genealogysk Jierboek”. Het formaat en de inhoud is er sinds 1990 steeds op vooruit gegaan. Ook dit jaar is het weer een flinke publicatie.
Het bevat genealogische bijdragen in de vorm van kwartierstaten, parentelen en andere reconstructies van familierelaties uit vroeger tijd, en een overzicht van wapenregistraties door de Fryske Rie foar Heraldyk.
De redactie bestaat uit Ype Brouwers, Harmen Foekema, Jelle de Jong, Anne Hielke Lemstra en Pieter Nieuwland en heraldisch medewerker Rudolf J. Broersma.
De presentatie van het Genealogysk Jierboek 2023 vindt plaats op zaterdag 9 maart 2024 in Tresoar. In dit Jierboek staan de volgende genealogische artikelen: Genealogie Van der Schelling / Schellinger, door Rob Boom; Liepke Fockes, Antje Lubberts en hun drie dochters, door Tineke Hartman, Bouwe van der Meulen en Martha Kist; de Friese komaf van Multatuli, door Nico van der Woude; daarna volgt de Wapenregistraasje van de Fryske Rie foar Heraldyk.
De bijdrage van Tineke Hartman, Bouwe van der Meulen en Martha Kist betreft een echtpaar (Liepke Fockes en Antje Lubberts), dat in het begin van de achttiende eeuw in De Valom woonde, het zuidelijkste punt van de toenmalige dorpsgebieden van Akkerwoude, Murmerwoude en Dantumawoude. Behalve drie zoons werden hun drie dochters geboren.
De auteurs van het artikel ontdekten vrij kort geleden dat het voorgeslacht van hun kinderen uit dit gezin stamde, en wel van elk uit één van de drie dochters Aukjen, Grietje en Bieukjen. Het is een buitengewoon grote familie geworden, waarvan in verband met de plaatsruimte in deze publicatie maar een klein aantal generaties wordt uitgewerkt.
Veel nakomelingen van de oudste dochter Aukjen woonden later in de Zuidwesthoek, onder meer in Koudum en Workum. Uit deze tak stamde Tineke Hartman haar grootvader Foppe van der Meulen, schipper in Workum, later in Heerenveen. Ook de bekende skûtsjeschippers Van der Meulen zijn uit deze tak van de familie.
Nakomelingen van dochter Grietje zijn heel talrijk en wonen verspreid in diverse werelddelen. Het bekendste gezin is dat van Eelkje Dirks van der Veen en Aan Symens Algra, die aan de Zomerweg (Simmerdyk) onder Hardegarijp hebben gewoond. Hun grafstenen zijn nog aanwezig aan de zuidzijde van de kerk.
Twee van hun achterkleinzoons waren direct na elkaar hoofdredacteur van het Friesch Dagblad: Daniël van der Meulen (Suawoude 1889-Sneek 1935) en Hendrik Algra (Hardegarijp 1896-Leeuwarden 1982). De auteur is een kleinzoon van de eerstgenoemde (Daniël, schrijversnaam Uddo), die vrij jong overleed in het Sint Antoniusziekenhuis.
Nakomelingen van dochter Bieukjen woonden vooral in Oenkerk. Ook over deze tak van de familie zijn veel bijzonderheden bekend. Dat begint al bij haar echtgenoot Sjoerd Haijes, over wie een publicatie aanwezig is in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.