Van der Wielen, een familie uit de Trynwâlden

Van der Wielen, een familie uit de Trynwâlden

Datum: 9 december 2023
Tijd: 13:30 - 16:00
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Afdelingsbijeenkomst

Martine van der Wielen-de Goede spreekt over Van der Wielen, een familie uit de Trynwâlden en stadsarchitect Gerrit van der Wielen. Over de familie Van der Wielen uit de Trynwâlden verschenen onlangs twee boeken. In het familieboek (uitgave 2023) is zoveel mogelijk een levendig beeld van de personen opgeroepen door aanvulling van de gebruikelijke genealogische gegevens met foto’s en overleveringen. Notariële akten, kadastergegevens, krantenknipsels en lokale geschiedenisbronnen droegen ook bij. Enkele familieleden springen er uit, zoals stoombootkapitein “Pake” Sjoerd met een omvangrijk nageslacht; de Amsterdamse hoogleraar Pieter van der Wielen, die in de jaren 1920 de farmacie op een hoger peil bracht; en Jarig van der Wielen, inspirator in 1930 voor de eerste Volkshogeschool van Nederland te Bakkeveen.

Familieboek Van der Wielen

Van Gerrit van der Wielen (1767-1858) was zoveel informatie beschikbaar, dat een apart boek (uitgave 2021) tot stand kwam over zijn leven en werk als zalenexploitant, allround timmerbaas met een particulier bedrijf, en daarnaast stadsarchitect van Leeuwarden. Zijn bouwwerken tonen statine neoclassicistische voorgevels met sobere decoratie in empire stijl. In een onderbelichte periode van de Nederlandse architectuurgeschiedenis drukte Gerrit van der Wielen in Leeuwarden zijn stempel op de stad.

Gerrit van der Wielen door Tjeerd Eernstman. Fries Museum, Leeuwarden. Collectie Koninklijk Fries Genootschap. Gerestaureerd met steun van A.G. van der Wielen (2019).

Martine van der Wielen-de Goede volgde – na 25 jaar werkzaam te zijn geweest als apotheker – de opleiding geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Ze publiceerde in 2006 een bewerking van haar doctoraalscriptie De nieuwe trekweg langs de Vliet en artikelen over Leidse geschiedenis. Familie gerelateerd onderzoek resulteerde in 2 artikelen over koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog, 2 genealogische boeken (Oudegeest en Van der Wielen) en een boek over de Leeuwarder stadsarchitect Gerrit van der Wielen.