Het programma voor deze bijeenkomst bestaat uit drie delen. Eerst een lezing over de familie Van Aisma. Met de familie (Van) Aysma, beschreven in het onlangs verschenen Genealogysk Jierboek 2022, pagina 223-390, heeft deze familie genealogisch niets te maken. Zij ontleenden hun naam aan de boerderij Groot Aysma op Dyksterhuzen onder Bitgummole, die in het grijze verleden eigendom is geweest van de Aysma’s.
Deze familie Van Aisma is in 1942 met Johannes Hartman van Aisma uitgestorven. Hij liet zijn hele kapitaal na aan de door hemzelf opgerichte J.H. van Aismastichting. Die stichting bestaat nog en steunt culturele activiteiten in Bitgummole en omstreken, bijvoorbeeld de jaarlijkse Van Aisma-kaatspartij. In Bitgummole staat bij het café een borstbeeld van J.H. van Aisma.
Spreker zal proberen na te gaan waar de rijkdom van J.H. van Aisma vandaan komt. Zijn familie was eerder een gewone boerenfamilie die altijd in dezelfde omgeving gewoond heeft, vooral in Menaam.
Pieter Nieuwland is in de kring van genealogen in Fryslân bekend door zijn werk bij het Ryksargyf en Tresoar als hoofd van de studiezaal. En ook door zijn publicaties over genealogisch onderzoek en door zijn werk als mederedacteur van het Genealogysk Jierboek.
Na de pauze volgen de programmadelen 2 en 3:
- Jelle Terluin: Wapenregistraasje 2022 (Genealogysk Jierboek 2022, pagina 391-415).
- Behandeling van ingebrachte vragen: de bij de secretaris van het Genealogysk Wurkferbân ingebrachte vragen worden alleen besproken als de vragensteller aanwezig is tijdens de vergadering.