In 1811 neemt Arend Everts, koopman te Joure, de familienaam Evertsz aan voor zichzelf en voor zijn acht kinderen. In haar lezing zal Martha Kist dieper ingaan op de geschiedenis van deze Jouster familie. Welke plaats nam de familie Evertsz in binnen de vlek Joure tijdens de Napoleontische periode en wat was de achtergrond van de familie? Zij zal ook ingaan op het leven van een aantal kinderen en kleinkinderen uit het gezin Evertsz en hun maatschappelijke positie binnen Friesland. Hierbij worden verbanden gelegd met het culturele leven van de bourgeoisie tijdens de eerste helft van de achttiende eeuw. Ook hun verbondenheid aan het Kruis- of Doumaleen in Aldeboarn komt ter sprake. Een aantal kleinkinderen en achterkleinkinderen van Arend Evertsz en andere aanverwanten bleef in en rondom Joure wonen, met onder andere de familienamen Boonstra, Brouwer, Glasz, De Haan en Risselada. Andere nazaten vlogen uit naar het westen van ons land en zelfs naar Nederlands-Indië. Tegenwoordig is de familie in mannelijke lijn uitgestorven.
MARTHA KIST (Wolvega 1964) studeerde geschiedenis en mediëvistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2002 is zij als collectievormer verbonden aan Tresoar, literatuurmuseum, archief en bibliotheek van Fryslân. Daarnaast heeft zij een eigen bedrijf, Mensenvantoen, voor historisch en genealogisch onderzoek en beeldredactie.
Deze lezing is een onderdeel van de bijeenkomst van het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy en wordt in verband met het 85-jarig jubileum van de Fryske Akademy gehouden in Joure (zie locatie en agendapunt 1).
AGENDA
- Opening en toelichting op de plaats van samenkomst (Joure) door de voorzitter, Gosse van der Plaats.
- Vlag en wapen van Joure door Heraut Jelle Terluin van de Fryske Rie foar Heraldyk.
- Lezing over de familie Evertsz van Joure door Martha Kist (zie hierboven).
- Pauze halverwege de lezing; slot van de lezing en beantwoording van vragen.
- Sluiting door de voorzitter.