De Familie Corbie

De Familie Corbie

Datum: 4 januari 2025
Tijd: 13:30 - 16:00
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Genealogysk Wurkferbân

Tijdens de lezing zal het gaan over het familieboek over Corbée, Corbie, Corbié, Corbier, Corpiejé en Corpier. Stuk voor stuk worden bijzondere mensen beschreven. Een aantal ervan komt tijdens deze lezing aan bod. Ook worden de beroepen die ze uitoefenden zoals scharenslijper, schipper, kermisreiziger, koopman, koopvrouw en schapenscheerder onder de aandacht gebracht. Leuk om alvast te noemen is dat er een schaapscheerder was, die getrouwd was met een Corbie. Hij had het vak geleerd van zijn vader toen hij nog maar acht jaar oud was. Hij hield zo van zijn vak dat hij door bleef gaan tot het bittere einde.

Eén van de Corpiers was een pommerant oftewel straatfiguur; hij mag natuurlijk niet ontbreken. Wat vrij vaak gebeurde is dat men na de Eerste Wereldoorlog emigreerde. Eén van de Corbiés koos op 16-jarige leeftijd het ruime sop. Zij emigreerde naar New York op zoek naar een betere plek.

Een ander onderwerp dat aan bod gaat komen is de zogenaamde “deugnietjes”. Er zijn Corpiers die belandden in de Strafgevangenis van Leeuwarden en Utrecht. De vergrijpen waren divers. Zoals overal waren er arme en rijke mensen, zo ook onder de Corbies. Eén van de armeren belandde in de strafkolonie Ommerschans waar mensen als voorwerpen werden gezien en behandeld. Pommerant Corpier kwam overigens in de strafkolonie Veenhuizen terecht. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero ooit…

Niki Hiemstra en Maurice D. Heeremans. Foto: Mirjam Koopmans Amaryllis, Ljouwert.

Maurice D. Heeremans (1968) werkte als financieel adviseur bij bedrijven, onder andere bij Univé Drenthe-Overijssel. Vanaf 2018 houdt hij zich bezig met genealogie. In dat jaar werd hij vrijwilliger bij het Historisch Reisbureau Tresoar. Hij schreef een aantal familieboeken, als laatste één over de familie Keizer (bekend van Kleine Keizer uit ’t Bildt). Als onderzoeker bestudeert hij de Joden in Friesland, Drenthe en Gelderland. Dit laatste doet hij samen met Niki Hiemstra.

Niki Hiemstra (1962) werkt vier dagen in de week bij de ING en sinds een jaar één dag in de week als vrijwilliger bij het Historisch Reisbureau. Naast klantvragen over stambomen en kwartieren houdt ze zich bezig met onderzoek naar de Joden van Friesland en het verzet in de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Haar positieve belangstelling voor Gods volk heeft ze van huis uit en dat heeft er deels toe geleid dat ze tijdens haar studie onderzoek heeft gedaan naar de Joden van Thessaloniki.

Agenda voor de bijeenkomst:

  1. Opening en Mededelingen door foarsitter Gosse van der Plaats
  2. Verslag van 26 oktober 2024
  3. De Famylje Corbie door Maurice D. Heeremans en Niki Hiemstra. De lezing is in het Nederlands.
  4. Halverwege de lezing: pauze
  5. Sluiten

Belangstellenden zijn van harte welkom! Toegang gratis.