
Vanaf de middeleeuwen zijn er al zwanendriften in Europa. Gewoonlijk waren die voorbehouden aan de grote machthebbers en heerlijkheden. Friesland had hierop, zoals wel vaker, een uitzonderingspositie.

Veel dorpen en states hadden hier het recht op het houden van zwanen, op en buiten hun eigen grond. Met aangebrachte zwanenmerken kon eigendom worden aangetoond.

Daarnaast waren mooi versierde zwanenhalsbanden ook een uitstekend middel om uiting te geven aan je status. Toen de Friese adel steeds meer Friesland verliet of uitstierf, ging het bergafwaarts met de zwanendriften. Enkelen hebben het nog lang volgehouden, totdat het wettelijk verboden werd in 2016. De zwaan is eeuwenlang een symbool voor de adel geweest en een dankbaar onderwerp voor een lezing met veel afbeeldingen.

André A. Buwalda (1972) doet al zo’n 25 jaar genealogisch onderzoek naar diverse families. Ook heeft de geschiedenis van de tweelingdorpen Schettens en Longerhouw zijn grote interesse. Vanaf 2015 heeft André, samen met conservator Jeroen Punt, historisch onderzoek verricht naar de Friese officier Schelte van Aysma. Dit resulteerde onder meer in de restauratie van de familiegrafkelder, een herbegrafenis door de Koninklijke Landmacht en de theaterproductie Skeltemania en tenslotte in de adel-erkenning van nazaat Frans Lauta van Aysma. Hij publiceert de laatste jaren voornamelijk over (adellijke) officieren in de Friese regimenten (zie www.frieseregimenten.nl) en werkt thans met Jeroen aan de uitgave van de dagboeken van de Friese stadhouder Willem Lodewijk (ús Heit).
AFDELINGSLEDENVERGADERING
Aan deze presentatie gaat een korte afdelingsledenvergadering vooraf. Informatie daarover staat in het aprilnummer van het afdelingstijdschrift 11 en 30 van de NGV Afdeling Friesland.