100 jaar geschiedenis van een rood veendorp, vijf generaties dwarsliggers die opkwamen voor hun rechten en veertig verrassende familieverhalen. Eén dorp en één familie, maar exemplarisch voor een eeuw geschiedenis van arbeidersfamilies die zich proberen te ontworstelen aan hun armoedige bestaan. Kootstra interviewde de oudste generatie van haar familie – tachtig en negentig plus – en deed uitgebreid archiefonderzoek.
Door persoonlijke anekdotes over veenstakers, vrouwenstrijd, verzet tegen militarisme en drankmisbruik gaat de geschiedenis leven. Je leeft mee met de onverzettelijke stakingsleider Roel Jacobs, drankbestrijdster en Domela-fan Baukje, de dromen van de mooie Sara en met dienstweigeraar Jaap. De stamboom van één tak van de familie bleek terug te voeren tot in 1629. In de lezing komt deze ontdekkingstocht uitgebreid voorbij. Het verhaal wordt ondersteund door bijzonder beeldmateriaal van archief- en familiefoto’s.
Marianne Kootstra (1958) groeide op in Appelscha. Ze studeerde sociologie in Groningen en werkte in de gehandicaptenzorg, de psychiatrie en het volwassenenonderwijs. Verhalen vertellen is wat ze het allerliefste doet.
Als kind stuurde ze verhaaltjes in voor de Friese Koerier en was het haar droom om een echte schrijfster te worden. Met het uitkomen van het boek “Dwarsliggers in Appelscha” bij uitgeverij Afûk kwam die kinderdroom uit.