NGV Flevoland

Nederlands Indië websites

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/ zoekhulpen/indonesie-1602-1962Het Nationaal Archief bewaart ruim 700 archieven over Indonesië. Deze pagina geeft een overzicht van de zoekhulpen die uitleg geven over hoe u in een aantal van deze archieven kunt zoeken. Ook vindt u een overzicht van de archieven over Indonesië en links naar andere websites die handig kunnen zijn.
https://www.anri.go.id/De archiefinstelling in Indonesië, zoals we die nu kennen, bestaat de facto sinds 28 januari 1892, toen de Nederlands-Indische regering het Landsarchief oprichtte. Op dezelfde datum werd de positie van landarchieven toegewezen om de archieven uit het VOC-tijdperk tot het Nederlands-Indische tijdperk te bewaren voor administratieve en wetenschappelijke doeleinden, en om de uitvoering door de overheid te ondersteunen. U kunt de Nederlands taal selecteren.
https://www.oorlogsbronnen.nl/bronnen?term=KNILHet KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) was het Nederlandse leger in Nederlands-Indië van 1830 tot 1950, en bestond geheel uit beroepsmilitairen. Het KNIL ressorteerde onder het ministerie van Koloniën. Zij vechten tegen de Japanners tijdens de inval in 1942 en tegen de Indonesische nationalisten tussen 1946 en 1949.
https://igv.nl/De Indische Genealogische Vereniging (IGV) is er voor iedereen die een ontdekkingsreis wil maken in zijn of haar Indische familiegeschiedenis. De IGV wil samenwerken met iedereen die zich bezighoudt met de (familie-)geschiedenis van Nederlands Indië, zowel oost als west. Lidmaatschap geeft toegang tot een schat aan digitale bronnen en artikelen. Leden helpen elkaar met onderzoek en door de vereniging worden regelmatig workshops en lezingen georganiseerd.
https://cbg.nl/kennis/themas/indische-voorouders/#7Nederlandse aanwezigheid in Indië. Tussen mensen uit Nederland en Indië bestaan al sinds ongeveer 1600 familierelaties. In de zeventiende en achttiende eeuw reisden ongeveer een miljoen personen in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Azië. Ongeveer de helft van hen kwam uit het buitenland. De rest, ongeveer een half miljoen mannen en een paar duizend vrouwen, stamde uit Nederland. Velen van hen zouden hun geboortegrond nooit meer terugzien. Ze stierven onderweg op zee of vestigden zich in Indië, vaak zonder veel sporen achter te laten.
https://www.igv.nl/JIR/jirnmgr.htmlEen index op familienamen. Janssen’s Indisch Repertorium. Misschien wel de grootste Indisch genealogische index op het Internet ‘
https://indischfamiliearchief.nl/Onderzoek doen naar Europese families uit Nederlands-Indië is niet altijd eenvoudig. Een deel van de gegevens is, verloren gegaan. Soms is er zelfs niets geregistreerd. De oprichter van het Indisch Familie Archief, de heer D.A. (Dick) Visker, onderkende al in 1972 dat de Indische familiegeschiedenis alleen bewaard kon worden, als zo snel mogelijk alles wat nog bekend is, zou worden verzameld en vastgelegd.
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00336?activeTab=nt&sortering=prs_achternaam&volgorde=ascMolukkers naar Nederland. Zoekt u informatie over Molukkers die vanaf 1951 naar Nederland zijn gekomen? Maak dan gebruik van deze zoekhulp en de index die tot stand is gekomen in samenwerking met Moluks Historisch Museum.
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/militairen-nederlands-indie-knil-1815-1950-onderofficieren-en-soldatenMilitairen Nederlands-Indië (KNIL) 1815-1950: onderofficieren en soldaten. Zoekt u informatie over militairen die in dienst waren van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL)? Gebruik dan deze zoekhulp.
https://museum-maluku.nl/tag/knil/Stichting Moluks Historisch Museum maakt kennis over de geschiedenis, kunst, cultuur en ontwikkeling van Molukkers (het Molukse Verhaal) toegankelijk voor een zo’n breed mogelijk publiek in en buiten Nederland.
https://cbg.nl/bronnen/cbg-verzamelingen/oost-indische-bronnen/#3Paspoortaanvragen in het Indisch Oud-Paspoortarchief 1950-1959. Het CBG beheert namens het ministerie van Buitenlandse Zaken de collectie paspoortaanvragen uit het Indisch Oud-Paspoortarchief. Na de onafhankelijkheid van Indonesië vroegen tienduizenden Indische Nederlanders een Nederlands paspoort aan om naar Nederland of andere landen te kunnen reizen. Bij aanvraag moest worden aangetoond dat de aanvrager de Nederlandse nationaliteit bezat door afstammingsgegevens te verstrekken, die teruggingen tot ten minste 1892 (in dat jaar trad de Wet op het Nederlanderschap in werking). Dankzij deze gegevens, en omdat een bevolkingsregister in Nederlands-Indië ontbrak, zijn de aanvragen in het Indisch Oud-Paspoortarchief een belangrijke bron voor genealogisch onderzoek naar je Nederlands-Indische voorouders.