Hieronder treft de lezer de uitgebreide hulpvraag van Martin Fierant.
Martin zoekt in de omgeving van Tiel naar voorouders maar woont momenteel in Bolsward.
Hij schrijft oa.:” De afstand van Bolsward naar Tiel maakt het mij niet mogelijk om zelf Tiel te bezoeken. Het stamboomonderzoek is een mooie hobby die ik vanuit huis zo goed en kwaad mogelijk probeer uit te oefenen. Het geeft me veel plezier”.
Zijn zoekvraag die hieronder uitvoerig uit de doeken wordt gedaan, luidt in het kort:
De belangrijkste vragen voor mij zijn op dit moment zijn:
- Waar is de “Magescheijt in dato 12 martij 1680” (boedelverdeling) tussen “Gerit Janse van Kel ende haer twee kinderen naementlijck Huijbert Fijnant ende Aeltien Fijnant” gearchiveerd?
- Zijn Francoijs Fijnant en Bartholomeus Fransz van Oudenaer inderdaad vader en zoon?
- Is er een verwantschap met Francois Fynant gedoopt d.d. 1 juli 1618 in Dordrecht?
Hieronder dus de uitvoerige beschrijving. Mij de afbeelding zijn steeds de linken geplaatst naar de plek waar de afdeling is gevonden. Als je Martin wilt helpen kan je daar de afbeelding vinden en vergroten om te bestuderen.
Aantekeningen door Martin Fierant bij FRANCOIJS FIJNANT en BARTHOLOMEUS FRANSZ VAN OUDENAER .
Bij het stamboomonderzoek (zeker 8-10 generaties in de Bommeler- en Tielerwaard) naar mijn familie (FIERANT,, Fijnant, Fynant, Fijnart, Finant, Firant, Wirand, Franse, Mirand) kom ik uit op FRANCOIJS FIJNANT (Finant) “jongeman van de Vooren” en op 18 september 1664 in Ophemert getrouwd met Geertghe Jans.
Francoijs Fijnant was met zekerheid zoon van Jan Finant en Aertgen Peters. Dat valt af te leiden uit een aantal akten uit de archieven van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Heerewaarden.
Akte 3187/150 scan 96, 28 december 1656 (Link naar origineel hieronder)
https://hdl.handle.net/21.12108/3052DF0191C34786BCC5AC998615AE84
Onderstaand de link naar de akte 3187/150 scan 180 van de Gerechtsbank Heerewaarden tussen Fr. Fijnant en J. Vermeer uit 18 april 1666 en daaronder de transcriptie.
https://hdl.handle.net/21.12108/68D5616E88864932A2566771F31A86FF
Dat Francois Fijnant ende Joan Vermeer als man ende
momberr sijner huijsvrouw Iken Finants ende hebben vercocht
ende opgedragen voor een schult, brieff van 498 gulden capitaels
den 2en junij 1647 bij Aelbert Berntszoon van Dijk aen ArienDircxen Wolfs voor onse mede schepenen gepasseert ende bij nadere transficx brieff vanden 28e novembris
1654 daer uit resterende 362 gulden capitaels den 28 decembris
1656 door Cornelis Franken aen Aertgen Fijnant
comparants moeder gerechtelijk overgegeven ende ter
sake van interessen daer uijt tot desen huij-
digen dage verschenen ende berekent op ene som
van een hondert vijff ende t’seventich gulden t’
samen 537 gulden, sampt coop ende verwins brieven
daermede op huijs en lant opt’ Eijlant vanden
Vooren geobtineert. D’ hooge edel gestrenge Heer
Joan van Deelen capitein en commandeur opt’ fort
Nassau genaemt de Vooren in enen eijgendom [van] comparant
Renunciavit ut juris etc. Comparerende mede den [eerwaarde]
Kerckenraet opt fort voorschreven [“] heeft betuijcht ende
[“bovengeschreven tekst: als besitters des onderpant]
overgegeven de voorschreven capitale 537 gulden inwendich
een halff jaer effective te voldoen ende te
betalen met de rente daer van tegens de
penning sestien aen handen van welgemelte heer
commandeur sijn edele erven off actie deses
hebbende. [“] dien na sonder enige opsegginge
[“bovengeschreven: bij gebreck dat opgemelte heer commandeur]
ende denunciatie met voorschreven coop ende verwins brieven
sal procederen op voorschreven huijs en lant naden lantrecht
18 april
(Uitleg transcriptie:
Bij de transcriptie zijn afkortingen voluit geschreven zonder cursief te maken. De bovengeschreven teksten zijn onder de zin waar ze bij horen, weergegeven (met inspringen).)
De doopgegevens van FRANCOIJS FIJNANT, ARTJE FRANSE FINANT EN BARTHOLOMEUS FRANSZ VAN OUDENAER vond ik nog niet.
In de archieven van Dordrecht vond ik de doopinschrijving d.d. 1 juli 1618 van ene Francoys met als vader Francoys Fynant.
Het onderzoek naar de mogelijke connectie met Francoijs Fijnant loopt.
Francoijs Fijnant “jongeman van de Vooren” was met zekerheid de vader van ARTJE FRANSE FINANT “jongedame van de schans de Voren”. Moeder Aertgen was getuige bij doopinschrijvingen van één van de kinderen van Artje die, net als zijn grootvader, de naam Francoijs kreeg.
https://hdl.handle.net/21.12108/508C92BC1BEC4CA883B8FBE97A26ACC8
Van Artje Franse Finant is , met uitzondering van haar doop, veel informatie (Waardenburg, Tuil, Beesd en Meeteren) te vinden (huwelijken, kinderen, getuige bij dopen en lidmaatregisters)
Er lijkt ook verwantschap met BARTHOLOMEUS FRANSZ VAN OUDENAER (mogelijk zoon van Francoijs Fijnant en mogelijk broer Artje Franse Finant). Maar een hard bewijs met aanwijsbare bronnen vond ik ondanks veel zoekwerk in de archieven in de regio en in Vlaanderen helaas nog niet.
Bartholomeus Fransz van Oudenaer en Artje Franse Finant zullen beiden de achternaam FRANSE gebruiken bij diverse inschrijvingen.
Bartholomeus Fransz van Oudenaer trouwt op 11 november 1694 (ondertrouw 20 oktober 1694) in Rossum met Lysbeth Jansdr van Hemert.
https://hdl.handle.net/21.12108/365A84FB2EA04878B647C3564F755D19
Met de naam Bartel Franse wordt hij als vader vermeld bij de doopinschrijving te Rossum van zijn zoon Anthonij op 5 september 1706.
https://hdl.handle.net/21.12108/0774E64D334B49FAAB873A7AC217B2B9
Deze Anthonij zal als eerste de familienaam FIERANT gaan gebruiken. Zijn broers gebruiken als achternaam Franse, Mirand en Wirand/Franse.
Dat Bartholomeus Fransz van Oudenaer zijn oudste zonen Jan respectievelijk Johannes heeft genoemd is mogelijk een verwijzing naar zijn grootvader Jan Fijnant gehuwd met Aertghen Peters (Finant). Ook valt op de Francoijs Fijnant en Bartholomeus Fransz van Oudenaer beiden trouwen met vrouwen met de achternaam Jans en beiden uit Ophemert.
Is er een verband?
Vóór 1680 is Francoijs Fijnant gestorven en is zijn weduwe hertrouwd op 21 april 1680.
https://hdl.handle.net/21.12108/00F639AEA6A44C7AB465EEC8AC9E1B1C
De kinderen waren bij het overlijden van Francoijs Fijnant minderjarig maar een voogdij toewijzing, testament en/of boedeldeling heb ik in de speurtocht bij de verschillende rechtbanken in de Bommeler en Tielerwaard niet boven water kunnen krijgen. Ik heb gezocht binnen de geloftesignaten en dingsignaten die grotendeels online staan. De signaten sluiten echter niet overal aan, er ontbreken soms enkele jaren.
In het Geloftesignaat van Bank van Tuil 1700-1705 is echter een transportakte d.d. 14 december 1702 opgenomen waarin verwezen wordt naar een “Magescheijt in dato 12 martij 1680” (boedelverdeling) tussen “Gerit Janse van Kel ende haer twee kinderen naementlijck Huijbert Fijnant ende Aeltien Fijnant”.
https://hdl.handle.net/21.12108/ED2AEDF9B13C4752B8BC31503F380373
Het gaat hier in deze akte met zekerheid om Geertghe Jans en haar dochter Artje Fijnant maar Huijbert Fijnant is een naam die ik verder nog nergens tegenkwam. Wordt hier bedoeld Bartholomeus Fransz van Oudenaer? Hopelijk brengt de Magescheijt van 12 maart 1680, als die boven water komt, meer duidelijkheid.
Francoijs Fijnant en zijn moeder Aertghen Fijnant zijn voor meerdere transacties in de periode 1651-1668 bij de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Heerewaarden geweest (zie hiervoor). Als ze op het eiland Vooren of op het Fort Nassau of ook wel de Voorn hebben gewoond is dat ook wel aannemelijk.
De geloftesignaten (opdrachten, volmachten, testamenten, voogdij enz.) van de gerechtsbank van Heerewaarden over de periode 1665-1668 ontbreken.
Francoijs Fijnant en een compaan waren betrokken bij een transactie op 18 april 1666 van een huis en land op het eiland de Vooren aan Joan van Deelen capitein en commandeur op het Fort Nassau / de Vooren.
Mijn focus ligt hier dus ook op het Staatse leger en dan met name op
Fort Nassau in de buurt van Heerewaarden of ook wel de Voorn genoemd en wel om de volgende redenen.
Fort Nassau of de Voorn werd in juni 1672 tijdens de Hollandse oorlog volledig vernietigd door de Fransen. Zo ook de kerk, school en woningen op dit Fort.
De doopgegevens van de kerk van dit Fort met mogelijk daarin die van Artje Franse Finant en Bartholomeus Fransz van Oudenaar, zijn vermoedelijk met de verwoesting in 1672 verloren gegaan en heb ik niet kunnen achterhalen. Het raadplegen van de archieven van het Regionaal Archief Rivieren land en het Gelders Archief heeft in dit verband (nog) niets opgeleverd.
Als ook Francoijs Finant gediend heeft als militair (of huurling) bij het Staatse leger ben ik nog steeds op zoek welk legeronderdeel dat was. Zijn registratie heb ik niet kunnen vinden. En hoe zijn zoon Bartholomeus Fransz van Oudenaar verzeild is geraakt in Oudenaar heb ik ook nog niet kunnen achterhalen.
De speurtocht is nog niet ten einde.
De belangrijkste vragen voor mij zijn op dit moment zijn:
- Waar is de “Magescheijt in dato 12 martij 1680” (boedelverdeling) tussen “Gerit Janse van Kel ende haer twee kinderen naementlijck Huijbert Fijnant ende Aeltien Fijnant” gearchiveerd?
- Zijn Francoijs Fijnant en Bartholomeus Fransz van Oudenaer inderdaad vader en zoon?
- Is er een verwantschap met Francois Fynant gedoopt d.d. 1 juli 1618 in Dordrecht?
Bronnen:
https://regionaalarchiefrivierenland.nl/home
https://www.geldersarchief.nl
https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl
ttps://www.ngv-afdelingen.nl/bet/
Martin Fierant
Bolsward
Januari 2024.