NGV afdeling Betuwe

Gezocht tweelingbroers met verre achterneven

Bezit u een grote familiestamboom, dan kan u me ongetwijfeld helpen om kandidaten te verzamelen: we zoeken namelijk nog heel wat tweelingen (vooral twee-eiig) en/of verre achterneven. Mijn vraag voor u: zou u op zoek willen gaan naar twee (tweelingbroers of verre achterneven) of drie (tweelingbroers en hun verre achterneef) verwante mannen uit uw familiestamboom die nog niet eerder deelnamen aan een CSY-project en geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit nieuwe project. 


Ik stel me even voor: ik ben Heleen Coreelman, de doctoraatsstudente binnen team CSY onder leiding van postdoctoraal onderzoekster dr. Sofie Claerhout.
Goed nieuws: onlangs is de inschrijving voor een gloednieuw CSY-verwantschapsproject geopend: het MYcrobe project. Als u in het bezit bent van een grote familiestamboom, kan u me ongetwijfeld helpen om hiervoor kandidaten te verzamelen: we zoeken namelijk nog heel wat tweelingen (vooral twee-eiig) en/of verre achterneven.

Over het team CSY
Met team CSY onderzoeken we de genetica achter familiestambomen in België en Nederland en met het MYcrobe project gaan we nog een stapje verder. DNA overerving volgt namelijk uw familiestamboom. Uw vaderlijke lijn kunnen we volgen via het Y-chromosoom, want dat wordt van vader op zoon bijna volledig overgeërfd. Uw moederlijke lijn kunnen we volgen via het mitochondriaal DNA dat van moeder op kind mooi wordt doorgegeven. De stukjes DNA die we willen onderzoeken zeggen helemaal niets over uw medische achtergrond of hoe u eruit ziet. Maar ze zijn dus wel heel interessant om te koppelen aan familiestambomen. Met het MYcrobe project proberen we meer inzicht te krijgen in verwantschapsonderzoek op basis van het Y-chromosoom. We willen ook volledige nieuwe inzichten verwerven in de overerving van het mitochondriaal DNA. En we willen ontdekken of er een verband is tussen uw genetica en de heel kleine organismen die leven op uw huid of in uw mond (d.i. ons microbioom).

Wij zoeken:

* Mannen: heel specifiek ééneiige en twee-eiige tweelingbroers en daarnaast ook verre achterneven. Met de nadruk op ver, want er moeten minstens zes en maximaal vijftien generaties tussen jullie beiden zijn. Bijvoorbeeld, als jullie beide grootvaders in de vaderlijke lijn broers zijn, dan zitten er precies zes generaties tussen jullie.
*       >18 jaar
*       Wonend in België en Nederland

Staalverzameling
Voldoen jullie aan de selectiecriteria en wensen jullie deel te nemen? Dan kunnen jullie zich inschrijven via de link <https://www.csy-leuven.be/mycrobe/>  op de website en zullen jullie uitgenodigd worden voor een staalverzameling-dag in Kortrijk of Leuven.

*       Pijnloze staalverzameling | 1 min/staal
*       Wangslijmvlies staal via swab (2x) 👄 -> bepaling van uw Y-chromosomaal DNA profiel en mitochondriaal DNA profiel.
*       Speeksel in een tube (1x) 💧 -> bepaling van uw oraal microbioom profiel.
*       Handpalm staal via swab (2x) ✋🏼 -> bepaling van uw handpalm microbioom profiel.
*       Vragenlijst | 30 min.    📝 Peilt naar factoren die een invloed kunnen hebben op het microbioom (o.a. woonplaats, medicatiegebruik, voeding, etc.).


De staalverzameling zal plaatsvinden in Kortrijk en Leuven, afhankelijk van wat de kandidaten zelf verkiezen. Beide kandidaten moeten wel samen naar de staalverzameling komen. Op welke dagen ik staalverzameling doe in Kortrijk en Leuven, staat nog niet vast. Dat hangt af van hoe vlot de inschrijvingen verlopen. Ik houd de kandidaten zeker op de hoogte eens er specifieke data bekend zijn.

Jullie voordeel

*       De belangrijkste bevindingen van het onderzoek worden aan jullie meegedeeld.
*       Jullie krijgen een uitnodiging voor een verhelderende CSY-lezing.
*       Uw Y-DNA, mitochondriaal DNA en microbioom profiel worden kosteloos bepaald, waarmee u eventueel verder onderzoek kan doen om uw genealogie te vervolledigen. Uw persoonlijk resultaat onthult uw evolutionaire biologische afkomst in de vaderlijke & moederlijke lijn en uw familiale Y-DNA lijn.

Jullie privacy

*       Het DNA dat onderzocht wordt is volledig neutraal en houdt geen medische informatie in.
*       Alle genetische en persoonsgebonden resultaten worden zonder vrijgave van uw identiteit geanalyseerd en gepubliceerd.
*       Na de analyses worden uw DNA-stalen vernietigd, tenzij u zelf opteert voor bewaring na geïnformeerde toestemming.