Lezing door Tineke Rouschop
Wie genealogisch en/ of historisch onderzoek doet, wil daarvoor alles gebruiken wat in het verleden over familieleden, personen, gebeurtenissen of ‘objecten’ is vastgelegd. Allerlei instanties legden die gegevens vast, denk bijvoorbeeld aan de overheid, werkgevers, verenigingen, (kerk-)genootschappen, en zelfs ook particuliers personen en ambtsdragers. Veel gegevens zijn zo in de archieven van die instanties terechtgekomen en een deel daarvan is gelukkig bewaard. Daar kunnen wij in deze tijd gebruik van maken, tenminste, als we wéten dat ze er zijn en als we ze vervolgens kunnen vinden.
Je kunt méér uit je onderzoek halen als je meer weet over archieven: hoe worden ze gevormd (dus waarom zien ze eruit zoals ze eruit zien), hoe kun je systematisch erin zoeken (naast op trefwoorden zoeken), hoe zit het met (beperkingen op) de openbaarheid en wat kun je doen om tóch toegang te krijgen?
Tineke Rouschop zal vanuit haar professionele achtergrond als archivaris en recordmanager en vanuit haar ervaring als onderzoeker het nodige vertellen over het ‘archievenlandschap’. Gewapend met deze kennis kan iedereen méér halen uit het onderzoek in de archieven.
Haar lezing is een mooie aanvulling op het verhaal van Beatrijs van Dijk, die uitlegde hoe je met zoekwoorden tot de goede resultaten kunt komen op de website van het Regionaal Archief Rivierenland.