“Digitale Bronbewerkingen Nederland en België” is de meest bekende site van het platform geneaknowhow.net, eind vorige eeuw tot stand gekomen op initiatief van Herman de Wit en Hein Vera.
Doel is het bieden van ondersteuning bij genealogisch onderzoek in de brede zin van het woord. We proberen onderzoekers nieuwe aanknopingspunten te bieden, niet door pasklare antwoorden aan te bieden, maar door ‘eigen’/actief onderzoek in primaire en secundaire bronnen te stimuleren.
De site is gestart in 1997 en bevat inmiddels de grootste verzameling links naar vrij toegankelijke genealogische bronbewerkingen in de Benelux (> 20.000 links) en is zodoende een druk bezochte bron van informatie. Vermeldingen zijn gerangschikt per provincie, regio en plaats.
Om de continuïteit te waarborgen is Geneaknowhow sinds 2009 een stichting (zonder winstoogmerk). Vastgelegd is onder meer dat de sites reclamevrij blijven. De exploitatie wordt mogelijk gemaakt door donateurs, alle werkzaamheden worden op vrijwillige basis verricht. Voor het beantwoorden van onderzoeksvragen is helaas geen capaciteit, een uitzondering maken we incidenteel voor vragen uit USA, Canada en Australië.
Een deel van de bewerkingen waar naar verwezen wordt door de Stichting beheerd. Het betreft afbeeldingen van bronmateriaal op Van Papier Naar Digitaal (VPND) en originele bronbewerkingen aangeleverd door onderzoekers (Geneascript), beide te bereiken via de startpagina geneaknowhow.net.
Tijdens de lezing zal Paul Balm (voorzitter Stichting Geneaknowhow) kort de geschiedenis van de onderdelen van Geneaknowhow behandelen en vervolgens een selectie tonen uit het uitgebreide aanbod.