NGV Amersfoort

Agenda

Agenda

Stamboomspreekuur

Datum: 11 juli 2024
Tijd: 10:00 - 12:00
Locatie: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes
Activiteiten

De NGV afdeling Gooiland houdt in samenwerking met de Bibliotheek Eemnes en de afdeling Amersfoort een Stamboomspreekuur.

Deze ochtend is bestemd voor jou …

· als je wilt beginnen met stamboomonderzoek naar je voorouders en niet weet hoe en waar te beginnen,

· als je al bent begonnen en je bent vastgelopen in het onderzoek,

· als je vragen hebt over stamboomonderzoek, genealogieprogramma’s, bronnen, archieven en webadressen

De vragen hoeven niet specifiek over het Gooi of Eemland te gaan, in principe is dit inloopspreekuur bedoeld voor onderzoek in heel Nederland. Het is niet zo dat wij een stamboom voor je maken, maar wij willen je wel graag op weg helpen. Het spreekuur wordt verzorgd door enkele bestuursleden van de NGV afdeling Gooiland en Amersfoort; het is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Meer informatie bij 

Tip: de meeste mensen komen op stipt 10 uur. Na 11 uur is het meestal rustiger!

‘Overleven in een Sperrgebiet’

Datum: 16 september 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33, Leusden
Lezing

Lezing door Jorgen Mispelblom: “Overleven in een Sperrgebiet”, een kindertehuis in den Treek als onderduiklocatie tijdens WOII.

Onderwerp is nog niet bekend

Datum: 14 oktober 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33, Leusden

Maandagmiddag 14 oktober 14.00 uur.

Zodra het onderwerp bekend is volgt hier de informatie.

ALV en Genealogische speeddate.

Datum: 14 november 2024
Tijd: 20:00 - 22:00
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33, Leusden
Bijeenkomst

We starten de bijeenkomst met een half uurtje Algemene Ledenvergadering.

Vervolgens gaan we actief in gesprek met elkaar voor de genealogische speeddate. Denk hierbij aan gespreksonderwerpen als: wie is je favoriete voorouder, in wiens werkplaats zou je eens een kijkje willen nemen, welke stad of streek is bijzonder voor jouw familie…….. enz. Met elk kwartier een andere gesprekspartner.

Van het zaad van Karbaat naar de onbekende soldaat.

Datum: 12 december 2024
Tijd: 14:00 - 16:00
Locatie: De Koningshof, De Blekerij 33, Leusden
Lezing

Lezing door Robert Philippo. Dit is het spannende onderzoeksverhaal naar een onbekende vader van twee eeuwen terug. Een verhaal dat gaat over verrassingen in de genealogie, met DNA-matches (zowel Y-DNA als Au-DNA) en de avonturen van de Bataafse Artillerie. Een avontuurlijke rollercoaster door de tijd met verschillende onderzoektechnieken.

Genealogen hebben soms te maken met een blokkade in de stamboom, deze vastlopers zijn een grote ergernis maar het gebeurt ook wel eens dat zich onverhoopt kansen voordoen die het mogelijk maken door te breken. Die kansen komen soms uit vreemde hoeken of gaten waar je ze niet verwacht, soms komt dat plotsklaps uit de huidige tijd, soms uit twee eeuwen terug. Zo gebeurt dit ook in deze casus. En opeens blijken vele hulpmiddelen samen de sleutels tot de oplossing te zijn, zoals de voorvader met de veranderde achternaam, of met DNA van veel mensen die opeens matchen via jouw onbekende voorvader, maar ook de militaire geschiedenis die de route naar het garnizoen van de onbekende soldaat aangeeft. En dan, als je als genealoog alles op een rijtje zet en opeens blijkt dat je een mogelijke oplossing hebt dan komt dat Eureka-gevoel.